Diversiune și deviere de la subiect, așa au tradus useliștii cererea președintelui Traian Băsescu ca odată cu referendumul de demitere să fie organizat și un referendum pentru revizurea Constituției în sensul trecerii la unicameral și un număr de 300 de paarlamentari.
„Este din nou aceeași încercare de a lega, de a condiționa două teme complet distincte. Cred că nu am auzit nimic nou astăzi. Nici în cererea pe care parlamentarii României au prezentat-o și nici în pledoaria de astăzi a președintelui. Sunt puncte de vedere cunoscute. Convingerea mea este că Traian Băsescu nu a spus adevărul românilor”, a comentat primul noul președinte al Senatului, Crin Antonescu.
Toni Greblă, PSD: „Denotă o stare de nervozitate a președintelui și a PDL-ului”
De aceeași părere este și colegul său, senatorul PSD Toni Greblă, care consideră că propunerile făcute de Traian Băsescu au venit într-un moment inoportun pentru că nu au legătură că subiectul ședinței. Greblă a spus că este vorba despre stilul caracteristic al șefului statului da e devia de la tema principală.
„E stilul caracteristic al președintelui. Dacă noi dezbatem acum organizarea unui referendum pentru demiterea președintelui, el găsește o altă temă pe care s-o arunce pe piață. El acum, în loc să dea explicații pentru ce a făcut, vine să arunce acuzații împotriva premierului, n-are nicio treabă una cu alta. Asta denotă o anumită stare de nervozitate și neliniște la președinte. O nervozitate accentuată care există la PDL”, a declarat, pentru gândul, senatorul PSD, adăugând că președintele, dacă voia cu adevărat, putea să pună în aplicare cele două propuneri și până acum.
„A avut majoritate parlamentară, a avut guvern, puteau să modifice Constituția dacă și-ar fi exercitat rolul de președinte mediator și nu de om care vine, dă o temă altora și pleacă”, a mai spus el.
La aceeași concluzie a ajuns și deputatul PSD Florin Iordache, care crede că Traian Băsescu putea să facă aceste modificări și până acum, când a deviat de la subiect.
„Nu se justifică propunerile domnului președinte, nici măcar nu e nevoie de referendum pentru asta. Parlamentarii se pot așeza la o masă să discute între ei și să stabilească exact ce număr să fie. Băsescu în loc să răspundă punctual, la acuzațiile date, a găsit altceva ca să facă o diversiune și a început cu atacul la justiție și la domnul premier”, a spus pesedistul, pentru gândul.
Totodată, el a adăugat că nu este de acord cu Parlament unicameral pentru că ar trebui să existe diversitate și imparțialitate. „Când se dă o lege, se dezbate, trebuie să fie păreri și abordări diferite. Existând două Camere, se schimbă gândirea celor care o discută, așa e mai echilibrat”, a mai spus deputatul PSD.
„Poporul e în stare să răspundă da la orice”
Pe de altă parte, pesedistul Toni Greblă susține că este de acord cu reducerea numărului de parlamentari, dar de anul viitor, când se va forma o comisie specială care să revizuiască Constituția, urmând să fie supusă unui refrendum. „Trebuie să vedem și care este rezultatul recensământului, apoi vorbim. Să aibă fiecare județ măcar 2 reprezentanți în Senat. Dacă mai pui și vreo 200-250 de deputați, e suficient, ar asigura și buna funcționare a instituțiilor și o reprezentare corespunzătoare a teritoriului în Parlamentul României”, a mai zis senatorul PSD.
În ce privește problema Parlamentului unicameral, Toni Greblă s-a declarat împotriva unei astfel de modificări, adăugând că nu poporul ar trebui să-și dea cu părerea despre acest lucru. „Deși există o majoritate covârșitoare la necesitatea reducerii numărului de parlamentari, este și o majoritate în ceea ce privește menținerea Parlamentului bicameral. E tradiție de la Alexandru Ioan Cuza, nu putem s-o abadonăm pentru că domnului Băsescu așa îi convine. Nu putem întreba poporul de fiecare dată, că 95% dintre oameni ar spune că vor doar 5 membri în Guvern. Dacă o pui simplist, populist, este să răspunzi da la orice întrebare”, a încheiat el.
Nici senatorul PSD Georgică Severin nu este de acord cu propunerea șefului statului. El a declarat, contactat de gândul, că doar niște specialiști pot hotărî dacă structura Parlamentului se schimbă, luând în calcul și datele finale ale recensământului și ponderea minorităților.
„Bicameralismul este o problemă de drept constituțional și trebuie să se pronunțe specialiștii. În orice țară din lumea asta, din Papua Guinee, Antarctica, Rwanda, oriunde vei cere să micșorezi numărul de parlamentari și să desființezi o cameră, populația va vota la fel. Este un sistem imperfect, iar democrația nu este chiar atât de ieftină”, a declarat Severin, adăugând că numărul parlamentarilor s-ar reduce cu aproximativ 60 de parlamentari.
„Dacă vine una ca Roberta Anastase, te ia dracu”
De asemenea, senatorul PSD a lăudat și activitatea Senatului din ultimul mandat, spunând că a fost un factor de echilibru, spre deosebire de Camera Deputaților. Din acest motiv, Severin s-a declarat pentru un Parlament bicameral, pentru o reprezentare corectă și pentru un contact bun cu cetățenii.
„Asta cu parlamentul unicameral este o chestiune politică. Nu consider că bicameralismul este un lucru peiorativ, dimpotrivă. S-a văzut cum Senatul a fost camera de echilibru în acest mandat plin de scandaluri, la Cameră au fost voturi false. Dacă ai Parlament unicameral și îți vine una ca Roberta Nastase la conducere, te-a luat dracu”, a conchis senatorul PSD.
Mihaela Popa, PNL: „Ori unicameral, ori bicameral cu atribuții diferite”
De altă părere este nou-venita în tabăra USL-ului, senatoarea Mihaela Popa. Chiar dacă a părăsit grupul democrat-liberalilor și a trecut la PNL, senatoarea nu și-a schimbat părerile. Spre deosebire de colegii de alianță, care consideră că poporul nu ar trebui să se pronunțe în astfel de probleme, Popa a spus că este dreptul și datoria oamenilor.
„Pentru reducerea numărului de parlamentari nu trebuie să mă pronunț eu sau parlamentarii, ci poporul. Poporul trebuie să se pronunțe pe orice problemă care vizează interesul României”, a declarat ea, contactată de gândul.
Mai mult, referitor la problema reorganizării Parlamentului, senatoarea a venit cu o altă soluție. „În ce privește bicameralul, acum, în forma actuală, nu este posibil pentru că nu e funcționabil. Și nu e funcționabil pentru că se repetă aceleași lucruri. Dacă Senatul și-ar schimba structura, dacă s-ar reorganiza, atunci ar merge parlament bicameral. Momentan, ambele camere fac același lucru și nu-l fac bine. Ori unicameral, ori bicameral cu atribuții diferite”, a încheiat Mihaela Popa.